Comments

Derfor laver jeg bestillingsmalerier…

Mette Lindberg malerier

Jeg ved at mange billedkunstnere hader at lave maleri på bestilling…

…for man er jo ikke en rigtig kunstner, hvis man maler, hvad andre dikterer. Eller…?

Bestillingsmalerier dræber ALT kreativitet….!

Hvorfor gider du overhovedet male efter kundernes ønsker…?

Ovenstående er kommentarer, som jeg tit støder på. Især i diverse kunstnerforums, hvor
det er mit indtryk, at mange “da i hvert fald ikke vil male, så det passer til kundens sofapuder”.

Men hos mig er bestillingsmalerier altså en væsentlig (økonomisk del) af min maleriforretning, og det har jeg det faktisk rigtig godt med. Mere om det senere…

Til dig, der måtte undre dig, så er et bestillingsmaleri et maleri, som jeg maler ud fra kundens ønsker til farver og størrelse. Stilen kan de naturligvis ikke diktere, da den er, som min stil nu engang er.

abstrakt bestillingsmaleri
Et af mine bestillingsmalerier

Jeg er kunstner OG virksomhedsejer…

Virksomhedsejer lyder måske lidt voldsomt, men ikke desto mindre er det jo det, jeg er. Når jeg skræller alt kreativiteten og alle de skønne timer, som jeg bruger i atelieret, væk, så har jeg jo en virksomhed, der skal køre rundt. Egentlig er det jo to sider af samme sag – altså at male og få biksen til at køre rundt – og lige præcis derfor er bestillingsmalerier noget, som jeg gør en del i.

Bevares, jeg gad da godt, at jeg “bare” kunne male KUN mine EGNE malerier, og at de så bare solgte sig selv allesammen. For det er nu engang de malerier, som er de sjoveste at male. Men der, hvor jeg er lige nu i skrivende stund (maj 2016) , så sætter jeg pris på, at der er så mange, der ønsker bestillingsmalerier hos mig.

Lad os sige, at jeg har 4-5 bestillinger om måneden a 6000 kr. Det gir’ jo en pæn indkomst i det samlede regnskab. Og jeg kan jo sagtens have tid til BÅDE at male bestillingsværker og mine egne malerier også. Og det endda med ro i sindet, fordi jeg ved, at der kommer penge ind på de “sikre” bestillingsmalerier.

I øvrigt kommer rigtig mange af mine bestillinger igennem min Facebookside.

Vil du også lære, hvordan du sælger med Facebook, så tag et kig på mit online kursus “Sådan sælger du din kunst på Facebook” >>

Jeg er blevet bedre til at male på bestilling…

Da jeg sprang ud som selvstændig, havde jeg det faktisk ikke særlig godt med bestillingsmalerierne. Jeg var altid bange for, om kunden nu var tilfreds, og jeg følte mig ofte låst, fordi jeg følte, at kunden havde en idé om, hvordan maleriet skulle se ud. Sådan en idé er ret svær at leve op til, fordi kunden faktisk ofte har svært ved at forestille sig det endelige resultat, når det kommer til stykket.

Men jo flere bestillingsmalerier jeg har lavet, og jo mere sikker jeg er blevet i min egen stil, jo bedre har jeg fået det med det. Jeg nyder faktisk at male dem nu og slapper mere af i det – måske fordi jeg er blevet mere sikker som billedkunstner. Eller måske fordi jeg altid forbereder kunderne på, at de må overlade en vis portion kreativ frihed til mig. Og vigtigst af alt: de skal ikke forestille sig et færdigt resultat. For så er maleriet dømt ude på forhånd.

Der vil altid være kunder, som forsøger at bestemme lige rigeligt over maleriet, og dem bander jeg da også langt væk indimellem. Men somregel ender det altid godt.

 

Det skal passe til sofapuderne – og hva’ så?

Jeg har vist været inde på det her før i nyhedsbrevet på min maleskole, men i “kunstverdenen” (hvad så end det er…), er der så mange, der mener noget – især om, hvad der er rigtigt og forkert. Og ikke mindst, hvad der er kunst og ikke er kunst. Det er diskussioner, som man som uerfaren billedkunstner (eller hvad man nu ynder – eller tør – at kalde sig), kan få total præstationsangst over. Sådan har jeg i hvert fald haft det engang.

Men jeg har valgt at melde mig fuldstændig ud af den her diskussion om, hvad man kan og ikke kan. Hvad man bør og ikke bør. Hvad der er rigtig og forkert. Og så fremdeles…. Jeg gør, som jeg har lyst til, velvidende at nogen måske synes, at bestillingsmalerier er helt forfærdeligt. Mine kunder elsker det og det giver mig en økonomisk sikkerhed – ren win-win, som man siger….

 

Jeg skal tage mig modet til at stoppe med bestillingsmalerier…

Hvis jeg nu helt selv kunne bestemme, så er der ingen tvivl om, at jeg allerhelst vil male KUN mine “egne” malerier. Lige nu har jeg faktisk ingen færdige malerier til salg, da de alle er solgte. Det er jo i og for sig en god ting.

Men selvom det forholder sig sådan, så er jeg ikke der nu, hvor jeg er klar til at droppe alt, hvad der hedder bestillingsmalerier. Det skal jeg samle mig mod til.

Egentlig er jeg overbevist om, at det hele nok skulle gå, hvis jeg tager beslutningen om KUN at male de malerier, som jeg selv har lyst til. Og samtidig er den eneste vej til at finde ud af det jo bare at gøre det. Men nu tager jeg lige tilløb… Jeg er ikke helt klar endnu, kan jeg mærke.

Klar eller ej, så er jeg overbevist om, at det først vil lykkes, når (hvis og såfremt…), at jeg beslutter mig for at tage springet til det. Jeg kan ikke gå og blive ved med at lave de her bestillingsmalerier, hvis det er det andet jeg drømmer om. Nå, det er en helt anden snak.

 

Gør hvad du har lyst til…

Lad dette indlæg være en opfordring til at gøre præcis, som du har lyst til i din kunst-forretning.

Hvis valget står mellem at gøre rent eller male bestillingsmalerier, så jeg kan sove roligt om natten og være sikker på at kunne betale mine regninger – ja, så ved jeg da godt, hvad jeg ville vælge…

 

Det bedste til dig.

Hilsen Mette

MettesMaleri

Dette er din forfatter boks, hvor du skriver om dig selv, eller giver info om et eller andet. Du ændrer denne tekst ved at gå ind på "rediger min profil" oppe i højre hjørne. Rull lidt ned så finder du denne tekst.

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *